Introduktion till fågelskådning

Låt mig börja med att konstatera att jag inte på långa vägar är proffs när det gäller fågelskådning, men jag är en glad amatör med ganska mycket energi som gör så gott jag kan på den fritid jag har.

Mitt fågelintresse började våren 2005 i samband med familjens traditionella påskresa till Halmstad. Fotointresserad som jag är så vände jag kameran mot de ejdrar som guppade i vattnet, och på den vägen är det... Jag har sedan dess skaffat ny kamera, större objektiv, ny handkikare, tubkikare samt fågelböcker i massor.

Jag skådar främst i den kommun jag bor i, Upplands Väsby, men jag gör även regelbundna utflykter till grannkommuner (t.ex. Vallentuna, Järfälla och Sigtuna) som har bättre fågellokaler än vad Väsby kan erbjuda.

Motivation

Varför skådar man fåglar? Alla har säkert sina egna motiv men det är säkert vanligt att man drivs av naturintresse (allt i naturen är värt att studera), frilutsintresse (skänt att vara ute i skog och mark) eller tävlingsintresse (flest ovanliga kryss oftast). Själv är jag nog inte särskilt mr-green.nu naturintresserad men tycker däremot att det är skönt i skog och mark, men det som är viktigast för mig är tävlingen. Läs om Min Motivation.

Utrustning

Även om viss fågelskådning kan utföras med enbart med hjälp av ögonen (alltså inga optiska hjälpmedel) så är det i praktiken svårt. Här är mina tankar kring val av utrustning.

Att komma igång

Slutligen vill jag ge boende i Upplands Väsby en lista på 50 arter som du utan problem kan se. Läs mer här.