Fågelskådning i Upplands Väsby med omnejd

Fåglar, fågelfoto, kameror och annat som jag vill skriva om

Böcker om fågelskådare

2009-08-16 kl 22:08

Jag skulle vilja tipsa om två böcker (och en uppsats) som inte handlar om fåglar utan om fågelskådare. De ger en inblick i huvudet på en hårdskådare och beskriver absurda händelser som inträffar i dem hårda jakten på arter. Ingen av böckerna hjälper dig i vardagen genom att t.ex. erbjuda tips om hur man identifierar olika fågelarter, se dem som en sorts reseskildringar fågelskådare är huvudpersonerna!

Den första heter Det Stora Året och är skriven av Mark Obmascik. Boken är en skildring av hur tre skådare (Sandy Komito, Greg Miller och Al Levantin) under 1998 arbetar stenhårt för att se så många arter som möjligt i Nordamerika. Även om boken till stor del är baserad på information från de inblandade skådarna så är den skriven av en utomstående, så skildras händelserna på ett ganska neutralt sätt. Fokus i boken ligger på de ovanliga händelserna, de överraskande upptäckterna och den knivskarpa konkurrensen.

Omdöme: Jag finner denna bok mycket underhållande och har faktiskt läst om den två gånger!

Den andra boken heter Kingbird Highway ? En berättelse om fågelpassion och är skriven av Kenn Kaufman. Boken är en skildring av Kens Stora År som han genomförde 1973. Precis som boken ovan så är det inte en bok om fåglar utan om fågelskådare, men i detta fall tycker jag inte alls att den är lika bra. En viktig ingrediens i författarens Stora År är att han genomförde den med en extremt liten budget (typ 1000 dollar för hela året), tyvärr så tycker jag att det hela urartar och till stor del handlar om problemen med att lifta. Mitt bestående minne av boken ett par veckor efter att jag läst den är ?liftning?.

Omdöme: Boken har sin tjusning, men du ska definitivt prioritera att läsa den först nämnda boken först!

Slutligen vill jag även pusha för en uppsats som finns publicerad på hemsidan för Club300, den heter Ser du tärnan i det blå? (http://club300.se/files/docArchive/D-uppsats.pdf) och  är skriven av Per Samuelson som D-uppsats inom sociologiska institutionen. Den ger en färgstark och ibland roande inblick i den svenska hårdskådarens liv, mitt favoritcitat i boken är när en skådare reser sig från bordet och säger ?Jag vet inte varför, men jag måste åka till Dalarna?.

Omdöme: En tidvis mycket underhållande uppsats, och eftersom den är gratis så kostar det inget att kolla lite i den!

→ No CommentsTags: Böcker · Fågelskådning

Höstfåglar

2009-08-11 kl 16:08

Under några månader kommer jag delta i kursen Höstfåglar, arrangerad av Västerås Folkhögskola. Ett verktyg under kursen kommer vara att man delar med sig av erfarenheter och händelser genom en blogg.

Jag tänkte försöka återuppliva denna blogg och och ser därför fram emot kommentarer på mina inlägg, måste bara testa att jag har kommentarsfunktionen påsatt?

Väl mött under hösten!

→ No CommentsTags: Fågelskådning

Relation mellan brännvidder: 10-600 mm (fullformat 16-960 mm)

2008-08-08 kl 11:08

För 3 år sedan var jag i Seattle i ett par veckor och en dag tog jag ett antal testbilder från hotellfönstret med olika brännvidder. Sedan jämförde jag utsnitten på de olika bilderna och ritade in dem i en stor bild.

Den första bilden är tagen med 10 mm (Canon EF-S 10-22) och jag har sedan ökat brännvidden upp till 600 mm (Canon 100-400L + Kenko 1,5 extender). Brännvidderna är kontrollerade med EXIF data så felkällorna är objektivets rapporterade brännvidd samt om extenderna verkligen är 1,5x förstoring.

Objektiven som användes var Canon EF-S 10-22, Canon EF-S 18-55, Canon 70-200/4L, Canon 100-400L och Kenko 1,5x extender.

OBS! Detta test utfördes på med en Canon 300D, d.v.s. med en brännviddsförlägning på 1,6x. Det innebär att den effektiva brännvidden är 16-960 mm.

→ No CommentsTags: Fågelskådning

Nytt år och nya mål

2008-01-16 kl 01:01

Det har gått mer än två veckor på det nya året och ännu har jag inte skrivit något, alltså är det dags!

Året har börjat rätt så bra med två nya livskryss; alfågel vid Skeppsholmen och tretåig hackspett på Järvafältet. Alfågeln var kanske inte i bäste kondition men det var stationär några dagar vilket gjorde att jag fick möjlighet att åka in till Nationalmuseum och titta på den.

Med den tretåiga hackspetten var det annorlunda. Den hade i och för sig setts redan dagen innan men då hade jag inte möjlighet att komma ifrån, men när jag såg larmet på mobilen den andra dagen tänkte jag att jag måste försöka. När jag kom till platsen var det folk på plats fortfarande (bl.a. Olle Bernard) och jag fick hjälpa att komma rätt. Och så satt den där, på ett par meters höjd satt den och hackade i lugn och ro trots att sex personer stod och tittade på den på på kanske fem meters håll. Mycket fin fågel!

Nåja, rubriken utlovade något om årets skådarmål. Prioritering för året kommer vara:

  1. Års- och "all time"-kryss i Upplands Väsby. Detta är alltid högsta prioritet!
  2. Livskryss
  3. Upplandskryss
  4. Års- och "all time"-kryss för Fysingen

Med denna prioritering inser man att det optimala är att kryss fåglar i de delar av Fysingen som tillhör Upplands Väsby. Ett par spetsbergsgås som häckar vid Hammarby kyrka skulle ju ge kryss på alla fyra av mina prioriteringar. :-)

Den stora skillnaden mot förra året är jag inte tänker försöka månadskryssa. En av orsakerna till detta är att det under år 2007 var stressigt att åka till Hjälstaviken varje månad för att kryssa vadare och gäss, det gav ju egentligen ingenting… Bättre hade då varit att åka till någon annan lokal i Upplands där det fanns något jag inte sett tidigare. Den andra orsaken är att det ju inte är möjligt att komma någonstans på listan när det finns folk som bor i Halland och Skåne. Min julvistelse i Halmstad visade med tydlighet vad många arter som finns där under vintermånaderna som vi i Uppland inte har en chans att få in. För att konkurrera på lika villkor skulle man alltså behöva en resa till södra delarna varje månad, och det är inte riktigt vad jag vill göra.

Läget idag är att jag saknar Sidensvans i Upplands Väsby, annars känns det som hyfsat under kontroll. Det vore också fint med svartmes och gärdsmyg, men de finns ju kvar under hela våren/sommaren så det löser sig nog!

→ No CommentsTags: Fågelskådning

Piplärkor i Halland

2007-12-26 kl 21:12

Idag har jag varit och jagat efter piplärkor i Halland, dels mongolpiplärkan i Varberg och dels större piplärka i Steninge. Jag lyckades få in mongolpiplärkan på andra försöket, var där en timme på förmiddagen utan att se den men efter att den larmats ut så åkte jag tillbaka och fick se den på riktigt nära håll.

Efter Varberg (och Getterön) fortsatte jag till Morups Hallar där en tretåig mås hade larmats, men det var inget som jag lyckades se… Däremot flög det in 50 kärrsnäppor i vinterdräkt, det tog ett tag att identifiera dem eftersom 60x förstoring i snålblåst inte är optimalt. Men jag kröp ihop bakom en liten sten och lyckades få stabilitet.

Enligt plan åkte jag sedan till Morups tånge och där såg jag lite piplärkor som jag hade lite svårt att placera. Baserat på rödaktiga ben bestämde jag dem till ängspiplärka men när jag kom hem så insåg jag att fågel på mina bilder inte hade skära ben utan mycket mörkt röda. Och det är även så att ränderna är mycket diffusa och inte alls så klara som hos skärpiplärka. Slutsats: Nytt livskryss med SKÄRPIPLÄRKA!

Och på vägen hem åkte jag förbi Steninge (gjorde ett försök i söndags också) men såg inget. Ett nytt försök ska göras i morgon förmiddag!

Så dagen fick avslutas med två livskryss, mongolpiplärka och skärpiplärka, samt ett antal andra roliga obsar (stjärtand, storspov, kärrsnäppa, småskrake och ringduva).

→ No CommentsTags: Fågelskådning

Pilgrimsfalk - ett ljus i decembermörkret

2007-12-23 kl 17:12

Senaste inlägget här är nästa en månad gammalt men det beror på att jag inte har varit ute någonting senaste tiden, sjukdomar samt det tidiga mörkret gör det svårt för en familjsfar…

MEN nu är det ljusning! Tillbringar julen i Halmstad och här finns det massor att kryssa, enda problemet är att jag fortfarande dras med min halsfluss från förra veckan så blåsiga västkusten är ju inte helt optimal…

Hade egentligen tänkt åka norrut idag och leta efter mongolpiplärka, större piplärka samt vitvingad trut men då jag inte kände mig helt kry avstod jag. Det bidrog även att jag faktiskt hade glömt min fågelbok hemma, hur ska jag lyckas skilja mongolpiplärka och större piplärka från en ängspiplärka utan lite hjälp?! Eftersom jag tänkte hålla mig “hemma” idag så passade jag på att åka ner till bokhandeln på storgatan för att köpa en ny fågelguide, och så tog jag med mig kikaren också… På vägen hem tänkte jag att jag ska leta reda på reningsverket eftersom det setts diverse intressanta arter där senaste tiden.

Jag parkerade och gick 50 m från bilen mot stranden när en sträckande fågel fångade mitt intresse. Under kanske tio intensiva sekunder följde jag fågeln när den på låg höjd flög förbi och försvann i dimma/rök vid silos på andra sidan Nissan, som närmast var det säkert inte mer än 100 meter. Spontant tänkte jag tydliga kontraster i ansiktet samt mycket spetsiga böjda vingar. Snabb marsch tillbaka till bilen och slog upp pilgrimsfalk i den nyinköpta boken (mycket praktiskt!) och fick bekräftelse på vad jag trodde.

Gick sedan en kort tur mot stranden men hade tappat sugen lite efter ett nytt livskryss, och så var jag ju sjuk också… Åkte hem käkade lunch och sov sedan middag i nästan tre timmar.

→ No CommentsTags: Fågelskådning

Bäver vid Oxundaån

2007-11-25 kl 22:11

Under dagens skådarrunda tittade jag till Oxundaån, men en liten förhoppning om att den kommit strömstare dit. Men det var inte strömstare som blev dagens överraskning utan istället var det övertydliga spår av bäver.

Jag brukar parkera vid bron över ån och sedan dels gå längs kanterna och dels gå till en strandplats där man har bra utsikt över norra Oxundasjön. Men jag behövde inte gå särskilt långt för att se att det låg ett träd över ån, se bilden nedan, och det var ganska uppenbart vad som hade orsakat fallet.

Vid närmare inspektion av platsen så hittade jag fyra träd där bävern varit och gnagt, förutom det som redan ramlat. Alla träden var gnagda i olika omfattning, bilden nedan visar det som var närmast fällning…

Trädet som låg i vattnet var helt skalad på bark, vilket syns på bilden nedan.

Jag har tidigare sett en bäver simma över viken längst i söder i Fysingen, och även hört talas om att den ska finnas i Verkaån. Nu verkar den alltså även försöka etablera sig i Oxundaån!

→ No CommentsTags: Upplands Väsby · Övrigt

Fjällvråk i kikaren

2007-11-07 kl 22:11

Jag har senaste månaderna inte varit särskilt flitig fågelskådare, det har helt enkelt inte blivit av. Men imorse tog jag tag i saken, första mötet var ju inte bokat förren kl 10…

Dagens mål var fågeltornet i Fysingen, men jag inledde vid Hammarby kyrka eftersom det var på vägen. I viken vid Hammarby låg det tunn is i de innersta delarna, först framme vid vikens utvidgning innan lilla ön blev det öppet vatten. Långt borta låg det några salskrakar och guppade.

Nåväl, väl framme vid fågeltornet var det extremt tomt på fågel. Några knipor och viggar på långt håll var allt som jag såg, och bakom en vasrugge låg ett gäng gräsand. Några storskrake landade också precis framför tornet.

Men dagens kryss var helt klart mitt nya livskryss för FJÄLLVRÅK! Såg den redan från fågeltornet sittande i en björk norr om sjön men kände mig inte söker förren jag gått upp till Ströms gård för en närmare titt. Riktigt kul!

Nu återstår bara att få den i Väsby också så att jag kan komma närmare ett nytt kryssrekord :-)

→ No CommentsTags: Fågelskådning

Svalanproblem i helgen?

2007-10-29 kl 15:10

I söndags hade jag problem att komma åt Svalan, kunde varken se gjorda obsar eller rapportera egna. Det är faktiskt första gången som Svalan har varit nere under en längre period sedan jag började använda system ordentligt för snart två år sedan.

Men samtidigt så tycker jag att Svalan som helhet har varit lite trögare senaste tiden, lite längre svarstider helt enkelt.

→ No CommentsTags: Övrigt

Sidensvansar - lätta att känna igen

2007-10-23 kl 15:10

När jag körde till jobbet imorse såg jag en flock fåglar som “hoppade” mellan träden vid Carlslund, jag stannade bilen vid busshållplatsen och kollade på dem i kikaren. Precis som jag trodde var det ett gäng sidensvans som satt där, nytt årskryss i Väsby :-)

Det som gör att jag i rubriken skriver “lätta att känna igen” är att jag redan när jag åkte hem igår såg dem på samma plats och direkt tänkte sidensvans, men av någon anledning stannade jag inte. Trots att fåglarna satt i ett högt träd och allt man såg var profilen så tänkte jag direkt sidensvans, den mycket upprätta hållningen (nästan lite likt en skarv i formen) är mycket distinkt.

Nu är det tre kryss kvar till tangering av förra årets kryssrekord. Jag tror jag satsar på att se fjällvråk, hämling och snösiska för tangering, och sedan mindre korsnäbb för att ta rekordet. Vi får väl se hur det går :-)

→ No CommentsTags: Upplands Väsby · Fågelskådning